Kissa joka eli talipalloilla

Monta onnellista vuotta
9.11.2017

Vaasan lähellä on vanhoja makasiineja, joissa säilytetään kaikenlaista tavaraa. Eräässä näistä varastoista säilytettiin pahvilaatikoissa linnuille tarkoitettuja talipalloja. Kummasti ne alkoivat hävitä laatikoista. Auki revittyjä laatikoita ja talipallojen ympärillä olleita verkonriekaleita löytyi sieltä täältä. Kuka niitä oikein varasti?

Asiaan saatiin pikaisesti lisävalaistusta. Makasiinissa vieraili päivittäin likainen valkoinen kissa. Kissa oli niin nälkäinen, että pystyi repimään auki laatikoita syöden lintujen talipalloja. Tämä sama kissa on nähty liikuskelemassa alueella jo pitkään, useita viikkoja.

Kissa, Greetaksi nimetty, tuotiin Kissataloon. Se oli täysin kesy, mutta pelkäsi. Vatsa sillä oli valtavan iso ja kivikova. Odottiko se pentuja, oliko se syönyt talipallojen verkkoja, vai oliko se matoja täynnä? Asia selvinnee lähiviikkoina. Nälkäinen se ainakin oli. Kova matokuuri ja runsaasti, mutta kohtuudella, ravitsevaa ruokaa on ensiapu tällaiselle kissalle.

Onneksi talvi on ollut leuto. Lämmin talvi on koitunut varmastimonen eksyneen tai ulos joutuneen kissan pelastukseksi.

Jos kissa livahtaa ulos

Jos sisäkissa livahtaa oven raosta tai avoimesta ikkunasta ulos, on se ensin aivan riemuissaan. Se säntäilee edes takaisin valtavan vapaudentunteen hullaannuttamana. Pian mieleen hiipii kuitenkin pelko ja ahdistus. Kaikki ympärillä on vierasta, tutut hajut on poissa, kylmäkin saattaa tulla.

Kissa kökkii todennäköisesti jonkun pensaan alla peloissaan 3-4 päivää. Jos ruokahuoltokin lakkaa toimimasta, lähtee se nälissään etsimään ruokaa. Silloin osa pelistä on menetetty.

Onkin tärkeää, että karanneelle viedään ulos ruokaa heti. Näin se saadaan pysymään pihassa ja kiinni saamisen mahdollisuus paranee.

Kirsti Koivula