Paluu takaisin kodittomaksi

Monta onnellista vuotta
23.3.2014
Syksy työllistää Kissataloa
5.10.2014

Otsikko on aivan väärinpäin, senhän pitäisi olla Kissatalolta omaan kotiin. Valitettavan usein kuitenkin tapahtuu, että palataan takaisin kodittomaksi. Meidän säännöissä on kohta, jossa sanotaan, että uuteen kotiin lähteneen kissan saa aina palauttaa Kissatalolle, tietenkin hyvien selitysten kera. Tällä pyrimme estämää kissan joutumisen kiertolaiseksi. On helppo antaa kissa kenelle tahansa, joka vähänkään välittää. Ilmainen on helppo antaa edelleen pois. Näin kierre jatkuu ja kissan luottamus ihmisiin saadaan varmuudella murenemaan. Säännöllä on myös se huono puoli, että kynnys tuoda kissa takaisin on matala.

Myran ja Pikke

Hiljattain meille tuotiin kaksi kissaa, Myran ja Pikke. Kissat olivat aikanaan lähteneet Kissatalosta ja olleet seitsemän vuotta omissa kodeissa. Ihmisten elämäntilanteet muuttuvat ja ainoaksi vaihtoehdoksi usein jää kissan palauttaminen. Se on aina surullista, paitsi siinä tapauksessa jos tiedämme kissoja kohdellun huonosti.

Täysmustan Piken saimme tilapäisesti sijoitettua kotihoitoon, josta se noin kuukauden kuluttua tuodaan Kissatalolle. Myran sen sijaan jouduttiin sijoittamaan heti Kissataloon. Se raukka on aivan paniikissa ja valtavan peloissaan. Se kyyhöttää ja tärisee jossain nurkassa, yrittäen näyttää huomaamattomalta. Valtavilla silmillään se seuraa elämää ympärillään. Meidän olisi löydettävä sille hyvä koti pikaisesti, muuten se pelkää itsensä kuoliaaksi. Se ei pelkää ihmisiä, vaan muita kissoja. Myran on sosiaalinen ja hellyydenkipeä ja menestyisi ainoana kissana vallan mainiosti. Sen kyky ja halu etäisyyden säilyttämiseen muihin kissoihin tekee siitä korvaamattoman ystävän ihmiselle.

Välitätkö kissastasi

Jos välität kissastasi ja sen hyvinvoinnista, vie leikkaamaton ulkona liikkuva kipin kapin leikattavaksi. Viimeiset hetket tänä keväänä alkavat olla käsillä. Pian meille taas tuputetaan kassi kaupalla ei-toivottuja pentuja, joille pitäisi löytää ensin kotihoito-paikka ja sitten myöhemmin hyvä koti. Voi olla vaikeaa, jos pentuja on lähemmäs sata.

Kirsti Koivula